Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Αγοράζει απεριόριστο αριθμό ομόλογων ο Ντράγκι


Tην απεριόριστη αγορά ομολόγων μέχρι και διάρκειας 3 ετών επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μαριο Ντράγκι τα οποία και στην συνέχεια θα ακυρώνονται.

Το στοιχείο αυτό οδηγεί σε υποχώρηση των...
spreads στο σύνολο των περιφερειακών ευρωπαικών ομολόγων και δημιουργεί περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να σταθεροποιηθεί εντός του εννιαίου νομίσματος.Οι αγορές έχοντας προεξοφλήσει αυτήν την εξέλιξη κονούνται σταθεροποιητικά με θετικο πρόσημο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι προυπόθεση για τέτοιες κινήσεις θα είναι οι οικονομικές πολιτικές  των κρατών-μελών να υλοποιούν τα προγράμματα της δημοσιονομικής προσαρμογής ,ώστε ο συνδυασμός των δυο να επαναφέρει τις ευρωπαικές οικονομίες σε ελεγχόμενη κατάσταση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ύφεση μπορεί να ξεφύγει το 2013 για την ευρωπαική οικονομία φθάνοντας από 0,4% στο 1,4%,ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα του 2%.

Τόνισε ότι η ζήτηση για δάνεια στην Ευρώπη παραμένει ασθενής τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, εκφράζοντας την γενικότερη αδυναμία της οικονομίας.

Με την ακύρωση των αγορασθέντων ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα αυξάνεται η προσφορά χρήματος,άρα αποφεύγεται το περίφημο τύπωμα, ενώ οι κινήσεις της ΕΚΤ θα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του Γιώργου Παπαγεωργίου για τις ανακοινώσεις Ντράγκι

πηγή:protothema.gr