Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Οι μαθητές ομορφαίνουν τους δρόμους του Δήμου Παλλήνης

Οι δημιουργίες τους θα στολίζουν στο εξής με χρώματα και εφηβικά μηνύματα τις πλατείες και άλλα κεντρικά σημεία της περιοχής χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης: συνολικά 40 κάδοι απορριμμάτων ζωγραφίστηκαν από 39 ομάδες μαθητών μέσα στα 13 γυμνάσια και λύκεια του δήμου με την καθοδήγηση ανθρώπων της Σχολής Καλών Τεχνών.

Στόχος τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος και να ομορφύνουν τις πόλεις. Τα προσχέδια των κάδων αναρτήθηκαν ανώνυμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα ανακύκλωσης www.followgreen.gr που διατηρεί ο Δήμος Γέρακα-Παλλήνης και οι κάτοικοι της περιοχής ψήφισαν το αγαπημένο τους σχέδιο. Οι τρεις δημιουργίες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία βραβεύτηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση παρουσία του δημάρχου της πόλης Αθανάσιου Ζούτσου.

«Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο», «Για έναν καλύτερο κόσμο, μην πετάς τα σκουπίδια σου κάτω» ή «Σώστε τη Γη, είναι ο μόνος πλανήτης με σοκολάτα» είναι μερικές από τις φράσεις που επέλεξαν να γράψουν τα παιδιά στους κάδους. Με χιουμοριστικό πνεύμα, νεανική ανησυχία και έντονα χρώματα έδωσαν το «παρών». Διαστημικά απόβλητα, χέρια που αγκαλιάζουν τον πληγωμένο πλανήτη για να τον προστατεύσουν, τερατόμορφα σκουπίδια «έντυσαν» τις ζωγραφιές.

«Μάθαμε για τον διαγωνισμό του δήμου όταν μας ενημέρωσε η διευθύντρια του σχολείου μας», λέει ο Νικόλας Μαργούλης, μαθητής στην Α' Τάξη του Γυμνασίου Ανθούσας, ο οποίος μαζί με τη Θεοδώρα, τον Παύλο και άλλους δύο συμμαθητές του συμμετείχαν στον διαγωνισμό. «Μας φάνηκε από την αρχή πολύ καλή ιδέα. Χωριστήκαμε σε ομάδες, συζητήσαμε τις ιδέες που είχαμε σχετικά με το θέμα και αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε έναν εγκέφαλο που διαβάζει ένα βιβλίο ανακύκλωσης. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στον σχεδιασμό με το χέρι και χρωματίσαμε το σχέδιο με λαδομπογιές. Ηταν κάτι πολύ διασκεδαστικό και ταυτόχρονα καλό για το περιβάλλον. Θα θέλαμε πολύ να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», προσθέτει.


Τα βραβεία

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού έλαβε ο κάδος που φιλοτέχνησε η Μυρτώ Ζερβάκη από το Α' Γυμνάσιο Γέρακα, το 2ο βραβείο δόθηκε σε ομάδα μαθητριών από το Β΄ Γυμνάσιο Γέρακα και το τρίτο βραβείο κέρδισε ο κάδος του Χρήστου Ματσούκα, μαθητή του Β' Λυκείου Παλλήνης, «στον οποίο η κάτω πλευρά της πόλης βοηθά την επάνω πλευρά να ανακυκλώσει» .

«Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης ήταν να επιβραβεύσουμε τα σχολεία των οποίων οι ζωγραφιές ξεχώρισαν αλλά και να καλλιεργήσουμε στους δημότες το πνεύμα και τη συνείδηση της ανακύκλωσης. Η εκπαίδευση για τέτοια θέματα βρίσκεται σε μηδενικό σημείο και εμείς θέλουμε να καταδείξουμε ότι η ανακύκλωση αφορά την ίδια την κοινωνία που ανακυκλώνει και όχι έναν δήμο ή μια περιφέρεια οι οποίες μόνο οργανωτικό ρόλο μπορούν να έχουν σε αυτήν. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία μόνο φάση ενός συνολικού προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε στον δήμο. Τη φιλοσοφία αυτού του προγράμματος θελήσαμε να περάσουμε στα σχολεία και στους γονείς», είπε μιλώντας στο «Εθνος» ο δήμαρχος Γέρακα - Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος. Εδώ και λίγους μήνες η Δημοτική Αρχή «τρέχει» ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το Followgreen, μέσω του οποίου οι δημότες συλλέγουν πόντους για κάθε φιλική κίνηση που κάνουν προς το περιβάλλον -ανακύκλωση σε μπλε κάδο ή στο κοινωνικό ανταλλακτήριο, συμμετοχή σε δράσεις, ενημέρωση μέσω ανάγνωσης άρθρων, παρακολούθηση βίντεο ή επίλυση κουίζ. Στη συνέχεια οι πόντοι που συλλέγει ο κάθε συμμετέχων μπορούν να εξαργυρωθούν σε εκπτώσεις που παρέχουν τοπικές επιχειρήσεις.
«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία προσδοκούμε κυρίως στο εκπαιδευτικό κομμάτι», λέει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Δήμου Γέρακα-Παλλήνης και εκπαιδευτικός επί σειρά ετών σε σχολεία της περιοχής Πόπη Ζηνέλη, η οποία είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση. «Στοχεύουμε στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την ανακύκλωση, ενώ φιλοδοξία μας είναι να ζωγραφιστούν -με τα ίδια σχέδια αλλά με πιο τυποποιημένο τρόπο- όλοι οι κάδοι των περιοχών μας».

Ενδεικτικό της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στις πρωτοβουλίες του δήμου είναι ότι σχεδόν 4.000 άνθρωποι έδωσαν την ψήφο τους στον κάδο της επιλογής τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας.


Πρωτότυπο παιχνίδι για την ανακύκλωση
Παράλληλα με τον διαγωνισμό Follow Green Action που έδωσε χρώμα στους κάδους της πόλης, ο δήμος είχε την ευθύνη και για τη διοργάνωση Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης στα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Μια δραστηριότητα που έθεσε σε κίνηση τους μικρούς μαθητές εμφυσώντας τους προβληματισμό για το μέλλον του κόσμου. Περισσότερα από 3.800 παιδιά και 200 εκπαιδευτικοί επιδόθηκαν σε ένα «κυνήγι» ανακυκλώσιμων υλικών: Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μπαταρίες, τηγανέλαιο μεταφέρονταν στο σχολείο, ζυγίζονταν παρουσία επιτροπής και το σχολείο λάμβανε από 25 έως 100 πόντους ανά κιλό ανάλογα με το υλικό. Εκτός από τα παιδιά στη διαδικασία συμμετείχαν και γονείς, οι οποίοι μπορούσαν να «δωρίσουν» στο σχολείο μέχρι και 150 πόντους μηνιαίως.
πηγή:ethnos.gr