Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Δήμαρχος Παλλήνης: Η απλή αναλογική στο υπάρχον σύστημα θα διαλύσει τους Δήμους

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, με τους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή και Στέλλα Γκαντώνα.


Ο Δήμαρχος Παλλήνης αναφέρθηκε εκτενώς στην αναθεώρηση του "Καλλικράτη" και για τα προβλήματα που θα προκύψουν εάν ισχύσει η απλή αναλογική με το υπάρχον σύστημα διοίκησης των ΟΤΑ.

Δήμαρχος Παλλήνης για απλή αναλογική
"H σκέψη αυτή έχει συνολικές αντιρρήσεις από τον αυτοδιοικητικό κόσμο. Αν πας για απλή αναλογική πρέπει να αλλάξεις το σύστημα διοίκησης. Πρέπει ο Δήμαρχος να είναι ξεχωριστό εκτελεστικό όργανο, με μία ομάδα διοίκησης όπου θα είναι η εκτελεστική εξουσία και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι η νομοθετική εξουσία, κατ' αντιστοιχία της βουλής, η οποία θα νομοθετεί και θα δίνει λύσεις μέσα από εκεί. Εάν δεν αλλάξει το σύστημα διοίκησης, δηλαδή εάν σε ένα υπάρχον σύστημα πας να αλλάξεις ένα πράγμα μόνο τότε είναι βέβαιο ότι θα διαλύσεις την σημερινή κατάσταση και δεν θα μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι"

"Δεν είμαι αντίθετος με την απλή αναλογική, αλλά όταν γίνει κάτω από όρους και προϋποθέσεις και να αλλάξει όλο το σύστημα διοίκησης. Άλλο ο δήμαρχος, που θα είναι η εκτελεστική εξουσία, άλλο το δημοτικό συμβούλιο με απλή αναλογική που θα νομοθετεί. Σε άλλες χώρες που υπάρχει απλή αναλογική στους ΟΤΑ είναι θέμα άλλης κουλτούρας, και όπου υπάρχει το σύστημα της απλής αναλογικής υπάρχει και αυτό το σύστημα που σας λέω. Ο δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου σε ένα  ετήσιο πλάνο που του ψηφίζει νόμους και κανονισμούς και από κει και μετά διοικεί, δεν χρειάζεται να παίρνει αποφάσειςΗ απλή αναλογική μόνη της όμως στο υπάρχον σύστημα θα διαλύσει τους δήμους  Αυτή είναι η άποψη μου. Απλή αναλογική με αλλαγή συστήματος διοίκησης όμως θα το έβλεπα θετικά. Αυτό είναι κάτι που το έχω προτείνει "

Αν η απλή αναλογική είναι θετική εξέλιξη
"Εξαρτάτε από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Εγώ θέλω να αναγνωρίσω καλές προαιρέσεις. Σε οποιονδήποτε καλοπροαίρετο του πεις ότι η ψήφος σου θέλεις να πιάνει τόπο και να είναι η ψήφος σου η ίδια με τους 10.000 ή 20.000 που θα ψηφίσουνε σε έναν δήμο, θα σου πει "ναι". Από κει και μετά το σύστημα διοίκησης όμως, όπως και σε μία κυβέρνηση με το 36 ή το 40% κυβερνάει, τότε μπαίνουν πρακτικά ζητήματα, δηλαδή το πως θα διοικηθεί(σ.σ. ένας δήμος). Μπαίνει θέμα κουλτούρας του κόσμου, πως εκλέγονται οι σύμβουλοι, ποιοι σύμβουλοι μπορεί να εκλέγονται με προσωπικές σχέσεις, τι είδους διαπλοκές δημιουργούνται μετά κλπ."

Αν το υπάρχον σύστημα είναι Δημαρχοκεντρικό ή όχι
'Ένα πράγμα που λέγεται κατά κόρον, και το οποίο διαφωνώ είναι ότι το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό. Ο ρόλος του Δημάρχου σήμερα είναι καθαρά συμβολικός, με την έννοια ότι η προτεινόμενη πλατφόρμα που κατεβαίνεις ως υποψήφιος Δήμαρχος επιλέγεται από την πλειοψηφία του κόσμου να διοικήσει και εγγυητής είναι ο Δήμαρχος. Πολιτικά λοιπόν, εγγυητής είναι ο δήμαρχος σε ένα πρόγραμμα που θα το εφαρμόσεις, και εκεί έχεις τους δημότες κάθε μέρα πάνω απο το κεφάλι σου αν το εφαρμόζεις ή όχι. Είναι άλλος έλεγχος ενός βουλευτή στη βουλή και άλλος ο έλεγχος του δημάρχου. Από κει και μετά ο δήμαρχος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υπογράφει του διορισμούς και να είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου και τίποτα περισσότερο. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα συλλογικών οργάνων, είτε είναι οικονομική επιτροπή, είτε είναι δημοτικό συμβούλιο. Εκτελεί τα πάντα με βάση τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Άρα δεν είναι δημαρχοκεντρικό το σύστημα όπως λέγεται. Αυτό χρησιμοποιείται για να αλωθεί και να είναι πιο εύκολο το πέρασμα της απλής αναλογικής"


Αποκοπή αυτοδιοικητικών με ευρωπαϊκών εκλογών
Το να μην ταυτίζονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, θα συμφωνούσα και εγώ, γιατί γίνεται ένα αλαλούμ και στο τέλος ο κόσμος δεν ξέρει τι ψηφίζει. Και αν θέλετε, βγάζει τα σπασμένα αντί του ενός στον άλλο. Καλό θα είναι οι εκλογές να είναι καθαρές, αυτοδιοικητικές, σε χρόνο δικό τους, και ο κόσμος να αποφασίζει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι ένα άλλο ζήτημα. Σε αυτό δεν έχω καμία αντίρρηση και ίσως το θεωρώ και σωστό. 

Η ΚΕΔΕ για την αναθεώρηση "Καλλικράτη"
"Δεν έχουμε αποφασίσει(σ.σ.υπέρ ή κατά), με την έννοια ότι έχουμε θέσει άλλες προτεραιότητες και είπαμε ότι όταν λυθούν άλλου είδους ζητήματα θεσμικά, οικονομικά κλπ τότε να δούμε και αυτό το ζήτημα. Είμαστε σε αναμονή, γιατί δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένη άποψη της κυβέρνησης που να έχει έρθει στη ΚΕΔΕ."


Δες το βίντεο παρακάτω