Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Η Διπλωματική μου για την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Παλλήνης

Είναι σαφές πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα Αστικά Στερεά Απόβλητα ως πλούτο και όχι ως κάτι άχρηστο, το οποίο θα κάνουμε τα πάντα για να το ξεφορτωθούμε από την πόλη μας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα να εκπονήσω την διπλωματική μου πάνω στην "Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων στον Δήμο Παλλήνης".

Σύμφωνα με τον Τοπικό Σχεδιασμό Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην περιοχή του Δήμου Παλλήνης παράγονται καθημερινά 90 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων το 92% (80τόνοι περίπου) πηγαίνει για υγειονομική ταφή. 

Το κόστος για την υγειονομική ταφή, 103 €/tn (το 2020 θα φτάσει τα 108€/tn), αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από έναν τέτοιο αναχρονιστικό τρόπο διαχείρισης, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, στο οποίο θα κληθούμε, άλλη μια φορά, να αντιμετωπίσουμε εκπρόθεσμα. 
Κοινωνική συνοχή - Πολιτική ωριμότητα
Κάτοικοι και δημότες θα πρέπει να αντιληφθούμε πως, μία διαφορετική αξιοποίηση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει, καθώς μία τέτοια καινοτόμα ιδέα θα έχει πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να αφήσουμε οποιοδήποτε μικροπαραταξιακό συμφέρον και ενωμένες να στηρίξουμε μία προσπάθεια η οποία θα είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.

Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε για τα βασικά
Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε στα βασικά, αφήνοντας πίσω όποιες πολιτικές μας φέρνουν καθημερινά σε συγκρούσεις και μας οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν αρκεί να διαχειριζόμαστε μόνο τα καθημερινά προβλήματα. Οφείλουμε να οραματιστούμε όλοι μαζί, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, ένα διαφορετικό μέλλον που θα δώσει νέες ευκαιρίες και λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του τόπου μας.

Προεκλογική ρύπανση
Τα προεκλογικά φυλλάδια επίσης, είναι μία οικολογική καταστροφή και μια τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση. Καλό θα ήταν λοιπόν, ο καθένας από εμάς να σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν πρέπει να μπει στη διαδικασία τύπωσης φυλλαδίων, ειδικά σε έναν τόπο που θέλει να τον βελτιώσει θέτοντας υποψηφιότητα και έχοντας όραμα για την πόλη του.

Η παρούσα Διπλωματική έγινε στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στα "Προηγμένα Βιομηχανικά Συστήματα Παραγωγής" στο Kingston University London

Πτ. Μηχανολόγος Μηχανικός MSc
Τοπικός Σύμβουλος Γέρακα