Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η Διπλωματική μου για την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Παλλήνης

Είναι σαφές πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα Αστικά Στερεά Απόβλητα ως πλούτο και όχι ως κάτι άχρηστο το οποίο θα κάνουμε τα πάντα για να το ξεφορτωθούμε από την πόλη μας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα να κάνω την διπλωματική μου πάνω στην "Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων στον Δήμο Παλλήνης".


Σύμφωνα με τον Τοπικό Σχεδιασμό Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην περιοχή του Δήμου Παλλήνης παράγονται καθημερινά 90 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων το 92% (80τόνοι περίπου) πηγαίνει για υγειονομική ταφή. 

Το κόστος για την υγειονομική ταφή, 93 €/tn (το 2020 θα φτάσει τα 108€/tn), αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από έναν τέτοιο αναχρονιστικό τρόπο διαχείρισης, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο στο οποίο θα κληθούμε άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουμε εκπρόθεσμα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η κοινωνική συνοχή και η πολιτική ωριμότητα

Αρχικά οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν και να αντιληφθούν πως μία διαφορετική αξιοποίηση των ΑΣΑ μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει σε όλες τις διαστάσεις.
Επίσης, όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της περιοχής να αφήσουν οποιοδήποτε μικροπαραταξιακό συμφέρον και ενωμένες να στηρίξουν μία προσπάθεια η οποία θα είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.

Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε για τα βασικά, αφήνοντας πίσω όποιες πολιτικές μας φέρνουν καθημερινά σε συγκρούσεις και μας οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν αρκεί να διαχειριζόμαστε μόνο τα καθημερινά προβλήματα. Οφείλουμε να οραματιστούμε όλοι μαζί, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, ένα διαφορετικό μέλλον που θα δώσει νέες ευκαιρίες και λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του τόπου μας.

Η παρούσα Διπλωματική έγινε στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στα "Προηγμένα Βιομηχανικά Συστήματα Παραγωγής" στο Kingston University London

Κομνηνάκης Ευάγγελος,
Σύμβουλος Δ.Ε. Γέρακα,
Μηχανολόγος Μηχανικός MSc