Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του περιβόλου του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου (pics)


Διαμορφώθηκε ο χώρος γύρω από το αρχαίο κατάλοιπο στον περίβολο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, εκτός του κεραμικού δαπέδου, τοποθετήθηκαν φυτά διαφόρων ειδών, ενώ τοποθετήθηκε και αρδευτικό συστήματα. Είναι ένα έργο που είχε καθυστερήσει αρκετά λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΑ Α/Φ33/24688/2198/25-5-1974 ΦΕΚ 613/Β/19-8-1974) χαρακτηρίζεται ως "Ιστορικό διατηρητέο μνημείο".

Λίγα λόγια για τον Ναό
Ο βυζαντινός ναός του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στις οδούς Μιαούλη και Αγ. Ιωάννη Θεολόγου. Χρονολογείται γύρω στον 12ο ή 13ο αιώνα μ.Χ. Ο τύπος ήταν σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος κατέρρευσε το 1917. Ο τρούλος στηριζόταν σε τέσσερις τετράγωνους όγκους τοιχοποιίας, οι οποίοι με το μέγεθός τους κάλυπταν τις τέσσερις γωνίες του ναού. Επίσης είχαν εντοιχιστεί επιστύλια από το αρχαίο Ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς.
Πιθανώς αρχικά να ήταν αφιερωμένος στο Αγ. Γεώργιο αλλά μετά από ανακατασκευή του τον 16ο-17ο αιώνα πήρε τη σημερινή ονομασία. Τότε έγιναν προσθήκη διπλού νάρθηκα στην ανατολικήπλευρά στον οποίο σχηματίστηκαν καμάρες.