Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Έτσι θα ήταν τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Παλλήνης με απλή αναλογική

Γράφει ο Κομνηνάκης Ευάγγελος

Νόμος του κράτους έγινε πλέον ο «Κλεισθένης Ι»(Νόμος 4555/2018) φέρνοντας αλλαγές κυρίως στο εκλογικό σύστημα και αφήνοντας για αλλη μια φορά άλυτα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης  άλυτα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου του 2019 με απλή αναλογική, ως αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος αστάθειας και ακυβερνησίας στους ΟΤΑ.  

Τα Τοπικά Συμβούλια πλέον θα ονομάζονται Κοινοτικά Συμβούλια και θα εκλέγονται με ξεχωριστή κάλπη και επικεφαλής για κάθε συνδυασμό.

Όπως φαίνεται και στα γραφήματα παρακάτω, έδρα στα τοπικά συμβούλια μπορεί να εξασφαλίσει και συνδυασμός, ο οποίος δεν έχει συγκεντρώσει ποσοστό αντίστοιχό του εκλογικού μέτρου, πράγμα το οποίο ο «Καλλικράτης» είχε προβλέψει. Επίσης, με αυτό το στρεβλό εκλογικό σύστημα αν κάποιος συνδυασμός συγκεντρώσει ποσοστό 50% + 1 δε σημαίνει πως εξασφαλίζει την πλειοψηφία. Την έδρα θα την πάρει ο συνδιασμός που έχει τα περισσότερα αδιάθετα υπόλοιπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας θα εκλέγεται ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, από το σύνολο των μελών του Συμβουλίου για όλη τη δημοτική περίοδο(4 χρόνια) με απόλυτη πλειοψηφία(6/11 σε Γέρακα & Παλλήνη, 4/7 σε Ανθούσα).

Εάν δηλαδή ο πρώτος συνδυασμός δεν έχει την πλειοψηφία και οι χαμένοι των εκλογών συνεννοηθούν μεταξύ τους, Πρόεδρος δεν θα βγει ο Επικεφαλής του Συνδυασμού που ο λαός εμπιστεύτηκε με το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά ο Επικεφαλής του Β’ συνδυασμού.

Έτσι θα ήταν τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Παλλήνης με απλή αναλογική Δες ακόμη: «Κλεισθένης 1»: Πως το 55% χάνει από την μειοψηφία του 45%