Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» στον Δήμο Παλλήνης

Οι Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» που υλοποιεί ο Δήμος Παλλήνης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας έφθασε τις 360 συμμετοχές. Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος το πρόγραμμα συνεχίζεται από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κινητή μονάδα, στην οποία θα γίνονται οι εξετάσεις, θα βρίσκεται, στο Αθλητικό Κέντρο «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» ,επί της λεωφ. Μαραθώνος στη ΔΕ Παλλήνης,  και θα παραμείνει όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.

Διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων
Σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησης των εξετάσεων, αυτές θα γίνονται σε κινητή μονάδα. Στην κινητή μονάδα βρίσκεται μία τεχνολόγος, η οποία είναι υπεύθυνη για την διενέργεια των μαστογραφιών, και μία νοσηλεύτρια – μαία, η οποία λαμβάνει τα απαιτούμενα επιχρίσματα για το τεστ Παπανικολάου. Στη συνέχεια οι μαστογραφίες και τα λαμβανόμενα επιχρίσματα προωθούνται στην κεντρική υπηρεσία του Ιδρύματος, όπου γίνονται και οι διαγνώσεις από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους. Στις μαστογραφίες γίνεται διάγνωση χωριστά από δύο ακτινολόγους και εάν υπάρχει διάσταση απόψεων παραπέμπονται σε επιτροπή ιατρών για περαιτέρω έλεγχο.

Ενημέρωση εξετάσεων
Οι γυναίκες ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για επανεξέταση. Σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται δωρεάν στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος στην Αθήνα. Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις εξετάσεις
  • Για το τεστ Παπανικολάου δεν θα πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή τρία 24ωρα πριν την εξέταση
  • Καλό είναι να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά. Την ημέρα της εξέτασης μπορεί να γίνει πλύση μόνο με νερό
  • Το τεστ Παπανικολάου γίνεται 3 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση ή 4 ημέρες μετάΝα έχει παρέλθει ένα τρίμηνο από γυναικολογικές επεμβάσεις και εξάμηνο από τοκετ
  • Να μην υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης
  • Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων
Ραντεβού - Πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες για πληροφορίες και για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, με το Τμήμα Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Παλλήνης, στα τηλέφωνα 2132031627/604/610.