Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Πρόγραμμα κατ' οίκων ανακουφιστικής φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" στον Δήμο Παλλήνης

Η ομάδα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν, στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Τι είναι η μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας
Η Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα.

Στόχος
Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα- ψυχικά και σωματικά- που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο. Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επιδιώκει την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και συμπαραστέκεται στις ψυχικές δυσκολίες και τις πνευματικές αναζητήσεις του ασθενούς.


Ομάδα Λειτουργών Υγείας

Ιατροί: ενημερώνονται για το ιστορικό του ασθενή, αξιολογούν εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, εξετάζουν κλινικά τους ασθενείς, μελετούν την ακολουθούμενη φαρμακευτική αγωγή και, αν είναι απαραίτητο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, την αναθεωρούν και συνταγογραφούν φάρμακα.

Νοσηλευτές: μετά απο νοσηλευτική αξιολόγηση των αναγκών των ασθενών, προβαίνουν όπου απαιτείται σε φροντίδα σώματος, ιδιαίτερα των ασθενών που είναι κλινήρεις, περιποίηση τραυμάτων, κατακλίσεων και στομιών, κάνουν αιμοληψίες και παράλληλα εκπαιδεύουν τους φροντιστές σε τεχνικές υποστήριξης του ασθενούς.

Κοινωνικοί λειτουργοί: πραγματοποιούν μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των κοινωνικών αναγκών και διερευνούν την υποστηρικτική δομή κάθε οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό προβαίνουν σε: ψυχοκοινωνική στήριξη ασθενών και συγγενών, διασύνδεση με άλλους φορείς υγείας (Κέντρα Υγείας, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ΙΚΑ, Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.α) καθώς και με άλλους κοινωνικούς φορείς.

Οι φυσιοθεραπευτές:, αναλόγως των αναγκών κάθε ασθενούς αλλά και των περιορισμών, καταρτίζουν ατομικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, αναπνευστικής γυμναστικής, ή μαλάξεων (πχ μασάζ για το λεμφοίδημα) καθώς και υδροθεραπείας (πραγματοποιείται στην έδρα της Γαλιλαίας) για κάθε ασθενή.

Εφόσον οι ασθενείς το ζητήσουν, παρέχεται πνευματική στήριξη από τον εξειδικευμένο ιερέα της Μονάδας.

Οι λειτουργοί υγείας της Μονάδας συνεργάζονται καθημερινά με τους συναδέλφους τους σε Νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας, στους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ κλπ), Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι των Δήμων κλπ.

Κριτήρια Ένταξης και Εισαγωγής στο Πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (Γέρακας, Ανθούσα, 
ΠαλλήνηΠικέρμι, Ραφήνα, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Αρτέμιδα, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, Λαύριο, Λαγονήσι κλπ) καθώς και οι ασθενείς με ALS που διαμένουν στην ίδια περιοχή και παρακολουθούνται από το «Αιγινήτειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ένταξη στο Πρόγραμμα
Η συνεργασία μας με τους ασθενείς ξεκινάει με ένα τηλεφώνημα, στο οποίο παίρνουμε κάποιες αρχικές πληροφορίες για τον ασθενή, τη νόσο και την αγωγή του, το υποστηρικτικό του περιβάλλον κλπ., ενώ παράλληλα ενημερώνουμε για το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Αν και δεχόμαστε αιτήσεις από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ή φίλο του ασθενούς, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι ο ασθενής να είναι ενήμερος και να αποδέχεται την επίσκεψή μας.

Πρώτη επίσκεψη
Στη συνέχεια, η ομάδα μας επισκέπτεται τον ασθενή στο σπίτι, διευκρινίζουμε τους όρους της συνεργασίας και υπογράφουμε μαζί του σχετικό συμβόλαιο. Η πρώτη αυτή επίσκεψη γίνεται συνήθως από γιατρό και νοσηλευτή.

Συνεργασία Μονάδας-Ασθενή
Η συνεργασία της Μονάδας με τους ασθενείς είναι εμπιστευτική: οι πληροφορίες που συλλέγουμε αποσκοπούν στην κατάρτιση του προγράμματος φροντίδας του ασθενούς, ενώ δεν επικοινωνούμε με τον θεράποντα γιατρό χωρίς προηγούμενη άδεια από τον ασθενή. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις επιλογές και αποφάσεις του ίδιου του ασθενούς και στις προσδοκίες του από το πρόγραμμα.