Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Ο Δήμαρχος Παλλήνης στο Kontra Channel(vid)

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης και μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ Αθανάσιος Ζούτσος, με τους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή και Στέλλα Γκαντώνα. 

Δήμαρχος Παλλήνης μίλησε για την αναθεώρηση του Καλλικράτη και για τις αντιρρήσεις που έχει ο αυτοδιοικητικός κόσμος, καθώς επίσης και για το αν το υπάρχον σύστημα είναι "Δημαρχοκεντρικό" η όχι. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε  στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στους πολίτες του δήμου και στις επιχειρήσεις, καθώς και για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Τέλος, έθεσε ως σοβαρότερο ζήτημα των Δήμων την μη ανεξαρτησία τους από την κεντρική διοίκηση.

Αναθεώρηση "Καλλικράτη" 
"H σκέψη αυτή έχει συνολικές αντιρρήσεις από τον αυτοδιοικητικό κόσμο. Αν πας για απλή αναλογική πρέπει να αλλάξεις το σύστημα διοίκησης. Πρέπει ο Δήμαρχος να είναι ξεχωριστό εκτελεστικό όργανο, με μία ομάδα διοίκησης όπου θα είναι η εκτελεστική εξουσία και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι η νομοθετική εξουσία, κατ' αντιστοιχία της βουλής, η οποία θα νομοθετεί και θα δίνει λύσεις μέσα από εκεί[..]."Δεν είμαι αντίθετος με την απλή αναλογική, αλλά όταν γίνει κάτω από όρους και προϋποθέσεις και να αλλάξει όλο το σύστημα διοίκησης.Η απλή αναλογική μόνη της στο υπάρχον σύστημα θα διαλύσει τους δήμους. Αυτή είναι η άποψη μου. Απλή αναλογική με αλλαγή συστήματος διοίκησης όμως θα το έβλεπα θετικά. Αυτό είναι κάτι που το έχω προτείνει "

ΚΕΔΕ για αναθεώρηση "Καλλικράτη"
Ο δήμαρχος Παλλήνης ερωτήθηκε για το εάν η ΚΕΔΕ έχει πάρει σχετική απόφαση για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη":
"Δεν έχουμε αποφασίσει(σ.σ.υπέρ ή κατά), με την έννοια ότι έχουμε θέσει άλλες προτεραιότητες και είπαμε ότι όταν λυθούν άλλου είδους ζητήματα θεσμικά, οικονομικά κλπ τότε να δούμε και αυτό το ζήτημα. Είμαστε σε αναμονή, γιατί δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένη άποψη της κυβέρνησης που να έχει έρθει στη ΚΕΔΕ."

Δημαρχοκεντρικό σύστημα
'Ένα πράγμα που λέγεται κατά κόρον, και το οποίο διαφωνώ είναι ότι το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό. Ο ρόλος του Δημάρχου σήμερα είναι καθαρά συμβολικός, με την έννοια ότι η προτεινόμενη πλατφόρμα που κατεβαίνεις ως υποψήφιος Δήμαρχος επιλέγεται από την πλειοψηφία του κόσμου να διοικήσει και εγγυητής είναι ο Δήμαρχος.[..]" 

Το σοβαρότερο πρόβλημα στο Δήμο Παλλήνης
"Θα έλεγα την αποχέτευση η οποία όμως έχει βρει τον δρόμο προς τη λύση. Θα έλεγα να αφήσουν την αυτοδιοίκηση να λειτουργεί μόνη της. Να καθορίζει τις ανάγκες της, να κοιτάει την τσέπη της τι έχει στο ταμείο και με βάση αυτά απολογούμενη δημόσια στους πολίτες να μπορεί να λύνει τα προβλήματα καθημερινά. Είναι άλλος ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και άλλος ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης. Δυστυχώς όμως μας έχουν πιάσει απ΄τον λαιμό. Για να πάρω έναν διμηνιτη για πυροφυλακή πρέπει να το εγκρίνει ο Υπουργός. Δεν καταλαβαίνω τι είδους αυτοδιοίκηση είναι αυτή."

Κοινωφελής εργασία
"Η Κοινωφελής Εργασία, όπως το είχαμε ζητήσει και από την ΚΕΔΕ, δημιούργησε  θέσεις εργασίας με 8μηνη απασχόληση αντί 5μηνη που ήταν. Σ' αυτό να θυμίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τα 5μηνα και έλεγε πως θα τα καταργήσει. Κακώς το έλεγε, και διαφωνούσα τότε που το ισχυριζόταν, ήρθε όμως και το υιοθέτησε και το έκανε 8μηνο ευτυχώς, γιατί κάποιοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά και απασχόληση. Αυτά τα 8μηνα όμως θα τελειώσουν κάποια στιγμή και αυτοί οι άνθρωποι θα ξαναμπούν στην ανεργία."

Οικονομική κατάσταση των δημοτών
"Η κατάσταση νομίζω πως συνεχίζει να είναι η ίδια, καλύτερα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε, λίγο χειρότερα μπορεί να το ισχυριστούμε. Δεν διαφαίνεται τίποτα σαν πραγματική αίσθηση όταν ζεις στην κοινωνία. Ο κόσμος είναι φτωχότερος και ζούμε το κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα[..]"."Στην πράξη δεν αισθάνεται κανείς ότι έχουμε κάποια ανάκαμψη στην οικονομία της πόλης".